Το αρχοντικό νησί της Πάτμου είναι γνωστό για τη θρησκευτική του κληρονομιά ως τι νησί της Αποκάλυψης. Είναι γνωστό για τη θρησκευτική του κληρονομιά, ως το νησί της Αποκάλυψης, αλλά και για το κοσμοπολίτικο στυλ, καθώς αποτελεί ένα κομψό μωσαϊκό της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, της βυζαντινής παράδοσης και της αυθεντικής ελληνικής εποχής. Στην Πάτμο θα κάνετε ένα ταξίδι αναψυχής και εσωτερικής γαλήνης. Από την πρώτη κιόλας στιγμή θα νιώσετε την αύρα και το μεγαλείο αυτού του τόπου.  

Λίγη Μυθολογία

Η Πάτμος βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας και ήταν ορατή μόνο όταν η Θεά Σελήνη έλαμπε από πάνω της. Η Σελήνη πήγαινε συχνά στο βουνό Λάτμος για να συναντήσει τον αγαπημένο της, τον βασιλιά Ενδυμίωνα, που ήταν γιος του Δία και είχε το προνόμιο να μη γερνάει όταν κοιμάται. Γι’ αυτόν τον λόγο κοιμόταν συχνά. Ένα βράδυ, η Άρτεμη είδε το μικρό νησί που γυάλιζε από τις ακτίνες της Σελήνης και το ερωτεύτηκε αμέσως. Θέλησε λοιπόν, να το ανεβάσει από τη θάλασσα και να το κάνει δικό της. Επειδή όμως δε μπορούσε, ζήτησε τη βοήθεια του αδερφού της Απόλλωνα, αλλά εκείνος δεν ήταν πρόθυμος και ζήτησε βοήθεια από τον Δία. Ο Δίας μίλησε με τον Ποσειδώνα, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του, καθώς δεν ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο νησί. 
Χάρη λοιπόν, στη δύναμη του Δία, το νησί της Πάτμου αναδύθηκε από τη θάλασσα αποκαλύπτοντας την ομορφιά του και με τη βοήθεια του Θεού Ήλιου που ζέστανε το νησί και άρχισε να υπάρχει ζωή. Στη συνέχεια, η Άρτεμη έπεισε μερικούς κατοίκους από την περιοχή γύρω από το βουνό Λάτμος, να πάνε να ζήσουν στο νησί. Για να την τιμήσουν του έδωσαν το δεύτερο όνομα της θεάς, Λητώις, που σημαίνει κόρη της Λητούς.  

 
Επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στην Πάτμο είναι η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αποτελεί το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική. Χτισμένη στην κορυφή του βουνού, πιθανόν στη θέση του ναού της Αρτέμιδος, η μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό ανάκτορο. 

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης  

Στο ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου βρισκόταν το ερημητήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γράφτηκε το τελευταίο κείμενο της Καινής Διαθήκης. Εκεί, εμφανίστηκε κατά τις γραφές ο Θεός και υπαγόρευσε στον Ιωάννη το ιερό κείμενο. Κάτω από το φως των κεριών θα νιώσετε συγκίνηση, καθώς θα δείτε το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το κεφάλι του ο Ευαγγελιστής για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο απ’ όπου πιανόταν για να σηκωθεί.  
Δίπλα στο Σπήλαιο λειτουργεί η Ιερατική Θεολογική Πατμιάδα Σχολή με μεγάλη ιστορία και σημαντικούς απόφοιτους στα Γράμματα και την Ιεροσύνη. 
Όλη η αίσθηση κατάνυξης που δημιουργεί το ιερό αυτό σπήλαιο, μένει χαραγμένη στη μνήμη του κάθε επισκέπτη.
 

Ατμοσφαιρικός περίπατος στους Μύλους της Πάτμου

Στην κορυφή ενός λοφίσκου, ανατολικά της Ιεράς Μονής της Πάτμου, είναι χτισμένοι οι τρεις ανεμόμυλοι της Χώρας που αποτελούν ένα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Οι ανεμόμυλοι, που οι δύο χρονολογούνται το 1588 και ο ένας το 1863, έπεσαν σε αχρηστία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ερημώθηκαν. Ωστόσο, το 2010 οι ανεμόμυλοι με πρωτοβουλία και γνώση Γάλλων ιστιοπλόων αποκαταστάθηκαν πλήρως και σήμερα αποτελούν κόσμημα του νησιού. 

Πεζοπορία στην Πάτμο  

Η Πάτμος διαθέτει παλαιά μονοπάτια που συνέδεαν τους οικισμούς με τα ερημητήρια, τα ιερά καθίσματα και τις αγροτικές περιοχές. Έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια συγκλονιστική εμπειρία, καθώς διασχίζοντας τα μονοπάτια θα ανακαλύψετε υπέροχα τοπία, αρχαία και νεότερα μνημεία, μοναστήρια, αλλά και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αξίζει να περπατήσετε στον Απορθιανό δρόμο, το παλιό λιμάνι που ενώνει τη Χώρα με το λιμάνι.

Koukoumavla, το μαγαζάκι των θαυμάτων 

Μια γωνιά θετικής ενέργειας, στη Χώρα. Ένα μαγαζάκι πολύ ξεχωριστό που μπαίνοντας σε αυτό είναι σαν να μπαίνεις σ’ έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο παραμυθένιο. Πέρα από βιβλία, θα βρείτε και πολλά χειροποίητα πράγματα. Τα ιδιαίτερα προϊόντα, σε συνδυασμό με τη θετική αύρα του μαγαζιού συμπίπτουν απόλυτα και με τη θετική αύρα της ιδιοκτήτριας. 

Παραλίες  

 • Αγριολίβαδο: μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, με ρηχά, κρυστάλλινα νερά. Απέχει 1,5 χιλιόμετρο από τη Σκάλα, έχει μεγάλη αμμώδη παραλία με μικρά βότσαλα. Πρόκειται για μια οργανωμένη με ομπρέλες παραλία και θαλάσσια σπορ. 
 • Κάμπος: ίσως η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία της Πάτμου, με αρκετές παροχές. Απέχει 9 χιλιόμετρα από τη Σκάλα και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ.
 • Ψιλή Άμμος: μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, με το ένα να καταλαμβάνεται από γυμνιστές. Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού και προσεγγίζεται με 20 λεπτά περπάτημα ή δια θαλάσσης με καΐκι από τη Σκάλα. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η χρυσαφένια αμμουδιά θα σε γοητεύσουν.  
 • Λάμπη: μια παραλία με πολύχρωμα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Πήρε το όνομά της από τη λάμψη του ήλιου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Σκάλα. 
 • Άγιος Θεολόγος: μικρή, όμορφη παραλία στον κόλπο της Σκάλας. Κοντά στην ακτή υπάρχουν αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά, ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρείτε μαγαζιά για καφέ και φαγητό. 
 • Πέτρα: μια δημοφιλής παραλία με καθαρά νερά και άσπρα βότσαλα. Διπλά ακριβώς βρίσκεται ο «βράχος της Καλικατσούς», που συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο. 
 • Γερανός: μια διάσημη παραλία με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι αρκετά απομακρυσμένη από τη Σκάλα.
 • Βαγιά: πολύ ήσυχη, βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα νερά και αρκετά δέντρα που δημιουργούν σκιά. Απέχει 7 χιλιόμετρα από τη Σκάλα και δεν είναι οργανωμένη. 
 • Γροίκος: σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από τη Σκάλα, θα συναντήσετε έναν πανέμορφο κόλπο με ήσυχα νερά που θυμίζει λίμνη, καθώς περιβάλλεται από 2 μικρές χερσονήσους. 

Τοπικά προϊόντα & εδέσματα

 • Γεμιστές φούντες ( ανθοί γεμιστοί με ρύζι και φέτα)
 • Πατινιώτικη τυρόπιτα
 • Πουγκιά (τηγανητή ή ψητή ζύμη με καρύδι και μέλι)