Αιωρούμενη ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η Αστυπάλαια συνιστά τον συνδετικό κρίκο αυτών. Αν και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα, τα κυκλαδίτικα στοιχεία της και η άγρια ομορφιά της, αφήνει ακόμα και τον πιο δύσκολο επισκέπτη της άφωνο.  
Οι φιλόξενοι κάτοικοι, το Κάστρο, οι γαλάζιες παραλίες, τα ανθοστόλιστα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, είναι μερικοί καλοί λόγοι για να την επισκεφθείτε!  

Λίγη Μυθολογία 

Η Αστυπάλαια ήταν Νύμφη και αδελφή της Ευρώπης, κόρη του Φοίνικα, γιού του Αγήνορα, και της Περιμήδης. Αργότερα, εμφανίζεται ως σύζυγος του Ποσειδώνα, με τον οποίο τεκνοποιεί τον Αργοναύτη, βασιλιά των Λελέγων της Σάμου, Αγκαίο και τον βασιλιά της Κω, Ευρύπυλο. 

Βόλτα στα γραφικά στενά και την πλατεία 

Ζήστε όλη τη μαγεία του νησιού, περπατώντας στα γραφικά στενά και τα λευκοστόλιστα σπίτια. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία θα μαγευτείτε από την εικόνα των οκτώ παραδοσιακών ανεμόμυλων. Η θέα από το σημείο αυτό είναι καθηλωτική. Τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά δημιουργούν την επιθυμία να κολυμπήσεις σ’ αυτά και να επισκεφθείς ακόμα και τις πιο απόκρημνες παραλίες. Οι μαγευτικές παραλίες και η αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος χαρίζουν μία ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία. 

Ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο της Αστυπάλαιας  

Το βενετσιάνικο κάστρο Γκουερίνι, χτισμένο πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης, στέφει την κορυφή του λόφου, στις πλαγιές του οποίου απλώνεται ο σημερινός οικισμός του νησιού. Εδώ θα θαυμάσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί, με όλη την Αστυπάλαια και τα γύρω νησιά στο πιάτο. Η θέα του κάστρου θα σας συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορείτε να θαυμάσετε την απαράμιλλη ομορφιά του απ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεστε. Αποτελεί το μοναδικό κάστρο στα Δωδεκάνησα που στην εσωτερική επιφάνεια του τείχους του είναι χτισμένα σπίτια. Ανάμεσα στα τείχη ξεπροβάλλει ο γαλανός τρούλος της Παναγιάς του Κάστρου και από την άλλη πλευρά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου
Σκορπισμένες στον οικισμό ορθώνονται μικρές μονόχωρες εκκλησίες. Η σημαντικότερη απ’ όλες είναι η Παναγία η Πορταΐτισσα. Χτισμένη το 1762, κατάλευκη, με εντυπωσιακό καμπαναριό και ασημένιο τρούλο. Βρίσκεται στα πόδια του κάστρου και αποτελεί μια από τις ωραιότερες εκκλησίες του Αιγαίου, καθώς συνδυάζει στοιχεία νησιώτικης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικίζουσες επιρροές.  

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό. Η έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα μεσαιωνικά χρόνια, όπως πήλινα αγγεία, κοσμήματα, αργυρά νομίσματα κ.ά. Ακόμη, εκθέτει μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα μέρη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές και το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας των Querini, από το ενετικό κάστρο της Χώρας. 

Το Αρχαίο βρεφικό νεκροταφείο 

Το μοναδικό στον κόσμο νεκροταφείο βρεφών θα το συναντήσετε στην Αστυπάλαια. Μέχρι σήμερα, έχουν έρθει στο φως ταφές βρεφών μέσα σε πήλινα αγγεία, που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Ο συγκεκριμένος τρόπος ταφής ονομάζεται εγχυτρισμός, που προέρχεται από τη λέξη χύτρα και συμβολίζει τη μήτρα της μάνας. Θεωρείται ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταφής νεογέννητων ή μικρών μωρών στην αρχαιότητα.  

Τα Σπήλαια της Αστυπάλαιας  

Στο νησί υπάρχουν τρία σπήλαια απαράμιλλης ομορφιάς. 

 • Το σπήλαιο του Νέγρου, στις Βάτσες: διαθέτει μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με μύθους πειρατών και κρυμμένων θησαυρών. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από τη Χώρα με καΐκι.   
 • Το σπήλαιο του Δράκου, στο Βαθύ: διαθέτει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Φαίνεται μάλιστα, να συνδέεται και με αρχαίες λατρευτικές δοξασίες, καθώς εκεί βρέθηκαν ειδώλια θεοτήτων και αντικείμενα φτιαγμένα από φαγεντιανή. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από το Βαθύ με καΐκι ή πεζοπορία (περίπου 2 ώρες) 
 • Η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής, στην Ανάληψη: βρίσκεται βόρεια του νησιού, στο ψηλότερο βουνό, το Καστελλάνο. Ο βράχος της εκκλησίας, λέγεται ότι σχηματίζει την Παναγία με τον Χριστό στην αγκαλιά.  

Αναρρίχηση στο πεδίο ‘Φτερά’ 

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που κρύβει πολλές εκπλήξεις και για όσους επιθυμούν λίγη περιπέτεια στις διακοπές τους, διαθέτει αναρριχητικό πεδίο στο βουνό ‘Φτερά’, που απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Χώρα. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο του ασβεστολιθικού βράχου δημιουργεί δύο ξεχωριστές πίστες και 20 διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η καθεμία.    

Παραλίες  

 • Πλάκες: ένας μικρός όρμος με πεντακάθαρα νερά και βότσαλο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από ένα μικρό μονοπάτι.  
 • Τζανάκι: μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αστυπάλαιας, με την καλύτερη θέα της Χώρας και του Ενετικού Κάστρου. Είναι προσβάσιμη από μονοπάτι. Έχει βότσαλα και βαθιά κρυστάλλινα νερά, ενώ οι βράχοι προσφέρουν σκιά. Την παραλία επισκέπτονται γυμνιστές. 
 • Μπλε Λιμανάκι: από τις μικρότερες παραλίες του νησιού. Δεν είναι οργανωμένη και είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο. Πρόκειται για έναν κλειστό ορμίσκο, κοντά στον οικισμό Μαλτεζάνας. Προτείνουμε να πάτε νωρίς, καθώς είναι δημοφιλής και λόγω του μικρού της μεγέθους γεμίζει εύκολα.
 • Στενό: οργανωμένη παραλία με καταγάλανα ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες. Έχει ξαπλώστρες, αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά και μία καντίνα. Είναι εύκολα προσβάσιμη. 
 • Βάτσες: όμορφη παραλία με βότσαλο, αλλά και άμμο στην αρχή της. Υπάρχουν μερικές ομπρέλες και κάποια αρμυρίκια για σκιά. Η παραλία διαθέτει beach bar και είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο.  
 • Καμινάκια: μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Αστυπάλαιας. Είναι απάνεμη, μεγάλη, με άμμο και πεντακάθαρα, σχετικά βαθιά νερά. Διαθέτει ταβέρνες, ξαπλώστρες και αρμυρίκια. 
 • Πέρα Γιαλός: η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία του νησιού, βρίσκεται στο παλιό κεντρικό λιμάνι. Έχει ομπρέλες και αρμυρίκια για σκιά. Δίπλα θα βρείτε πολλές ταβέρνες, καφέ και μαγαζιά. 
 • Άγιος Ιωάννης: η πρόσβαση γίνεται είτε με καραβάκι είτε με τα πόδια από το ομώνυμο εκκλησάκι, το οποίο δεσπόζει στο βουνό, πάνω από την παραλία.  
 • Πάνορμος: παραλία στρωμένη με βότσαλα και χωρίς σκιά. Είναι προστατευμένη μέσα σε κόλπο, απάνεμη και προσβάσιμη από σχετικά δύσβατο χωματόδρομο. 
 • Άγιος Κωνσταντίνος: όμορφη παραλία με θέα τη Χώρα και το κάστρο της Αστυπάλαιας. Έχει βότσαλα, βαθιά νερά, αρμυρίκια, αλλά και ομπρέλες. Υπάρχει και ταβέρνα και beach bar.

Τοπικά προϊόντα & εδέσματα 

 • Πουγκιά με χλωρή (πουγκιά ζυμαριού με τυρί, ψημένα στον φούρνο) 
 • Λαμπριανό (γεμιστό ψητό κατσίκι) 
 • Ραντίστα (τοπικό έδεσμα με βάση τις φακές) 
 • Μακαρούνες 
 • Αστυπάλαιας Κρόκο(σαφράν) Αστυπάλαιας  
 • Μέλι Αστυπάλαιας 
 • Λαδοτύρι 
 • Ξεροτήγανα (γλυκιές δίπλες με ντόπιο μέλι) 
 • Χλωρό (τυρί) 
 • Κιτρινοκούλουρα