Οι Αρκοί είναι το μεγαλύτερο νησί από το ακριτικό σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκονται βόρεια των Λειψών. Είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και ξεχωριστή, ανόθευτη ομορφιά. Ένα απομακρυσμένο νησάκι με 40 κατοίκους και έκταση 6,6 τ.χλμ., ιδανικό για όσους επιθυμούν την απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Μπορείτε να το επισκεφθείτε για ημερήσια εκδρομή είτε για ολιγοήμερες διακοπές και να συνδυάσετε τις βουτιές σας στα γύρω νησάκια, όπως το Μαράθι. Η παράδοση και η απλότητα της φύσης και των κατοίκων θα σας μαγέψουν από την πρώτη στιγμή.  
Οι Αρκοί και οι γύρω νησίδες ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2020, καθώς εδώ έχουν καταγραφεί πολλά είδη βιότοπων και αποτελούν σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας. Εδώ, κυριαρχούν τα ασβεστολιθικά βράχια του Αιγαίου, ενώ υπάρχουν και πολλά θαλάσσια σπήλαια. Την άγρια πανίδα του συμπλέγματος συμπληρώνουν οι λαγοί και οι πέρδικες, ενώ συχνά κάνει την εμφάνιση της η χελώνα Caretta Caretta και η μεσογειακή φώκια.  

Things to do...

Πεζοπορία στο νησί

Στους Αρκιούς οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Απολαύστε μια δεκάλεπτη πεζοπορία προς την κορυφή του λόφου, πάνω από το λιμάνι και θαυμάσετε το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας, του παλαιότερου ναού του νησιού και τη θέα στα γύρω νησιά και το Αιγαίο πέλαγος. Λίγο περπάτημα ακόμη και θα φτάσετε στα ερείπια του παλιού ιταλικού παρατηρητηρίου και το σπήλαιο, το οποίο λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βόλτα στα ερείπια του κάστρου τον Αρκιών 

Δίπλα στην εκκλησία της Παναγιάς Παντάνασσας, βρίσκονται τα ερείπια του Κάστρου των Αρκιών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στην τοποθεσία αυτή βρισκόταν στην αρχαιότητα ο οικισμός των Αχαιών και σήμερα, υπάρχουν λίθινοι όγκοι απροσδιόριστης προέλευσης. Από το σημείο αυτό θα έχετε την πιο ωραία θέα προς τον οικισμό.

Εκδρομές

Στους Αρκιούς σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε εκδρομές με θαλάσσια ταξί και καΐκια, στα γειτονικά νησάκια, όπως το Μαράθι, τη Στρογγυλή και την Αγρελούσσα. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε ταβερνάκια και να κάνετε βουτιές στα όμορφα και κρυστάλλινα νερά.

Παραλίες

Με πολλές παραλίες και κόλπους για εξερεύνηση, έχει αναδειχθεί σε παράδεισο τόσο για ιστιοπλοΐα όσο και για ξέγνοιαστες βουτιές!

  • Τηγανάκια: η πιο φημισμένη παραλία του νησιού που ξεχωρίζει για τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και το βραχώδες τοπίο γύρω της. Είναι προσβάσιμη μέχρι ένα ορισμένο σημείο με αυτοκίνητο και έπειτα με τα πόδια.
  • Λιμνάρι: μια αμμώδης και πολύ ήσυχη παραλία, με καταγάλανα νερά, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Πατελιά: η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, απέχει 500 μέτρα από τον οικισμό και βρίσκεται στο δυτικό άκρο του. Η παραλία έχει βότσαλο στην ακτή και άμμο στη θάλασσα και ξεχωρίζει για τα γαλανά νερά της.

Τοπικά προϊόντα & εδέσματα

  • Φέτα
  • Ξινομυζήθρα
  • Παραδοσιακή τυρόπιτα
  • Κατσικάκι
  • Γλυκό πουγκί